Praktické tipy a informace pro cestování se psem do zahraničí.

Cestování se psem může být vzrušujícím dobrodružstvím pro ty, kteří zbožňují čtyřnohé společníky.  Ať už plánujete dovolenou v České republice nebo se chystáte na cestu do zahraničí, plánování a organizace jsou klíčem k bezproblémovému a pohodlnému zážitku. V tomto článku se zaměříme na praktické tipy a informace, které vám pomohou zajistit bezproblémový a bezstresový výlet při cestování se svým psem.

Nezbytné Dokumenty pro Cestování se Psem

Při cestování se psem do zahraničí je potřebné věnovat zvláštní pozornost dokladům, které s sebou budete potřebovat. Tyto požadavky se mohou lišit v závislosti na zemi, do které cestujete.

Evropská unie

Pokud cestujete se psem do zemí Evropské unie, budete potřebovat Pet Passport, který obsahuje všechny potřebné informace o vašem psu, včetně informací o očkování proti vzteklině.

Spojené státy americké

Pokud plánujete cestovat se psem do Spojených států amerických, budete muset zajistit take certifikát o zdravotním stavu psa (Potvrzení musí být v angličtině.). Tento certifikát vydává váš veterinář a musí být ověřen Ministerstvem zemědělství, pod které import živých organismů spadá,certifikát nesmí být starší než 72 hodin před samotnou cestou. Dále musíte mít doklad o očkování proti vzteklině. V žádném případě by pes neměl mít žádné zdravotní problémy, které by mohly ohrozit ostatní zvířata nebo lidi během cesty. Je důležité take si uvědomit, že některé státy v USA mohou mít své vlastní předpisy týkající se dovozu psů, takže je důležité se před cestou informovat.

Austrálie

Austrálie má jedny z nejpřísnějších pravidel pro dovoz zvířat, a to včetně psů. Pokud chcete nebo potřebuje dovézt psa do Austrálie, je třeba začít aspoň 8 měsíců předem! Kromě potvrzení o očkování proti vzteklině budete muset absolvovat test na vzteklinu (RNATT), což je jedna z povinností. Dále mohou být vyžadovány další testy na nemoci, jako je leptospiróza a brucelóza, a to podle konkrétních požadavků Austrálie. S účinností od 1. března 2023 australský kompetentní orgán (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry, DAFF) take zavádí nová opatření k ochraně svého území před šířením vztekliny a to je ověření totožnosti zvířete . Pokud k ověření totožnosti před odběrem vzorku krve na sérologické vyšetření nedojde, vztahuje se 30denní, karanténa. Zvíře musí nejprve pobýt minimálně jeden měsíc v karanténě (Sydney, Melbourne, Perth) a teprve poté může vpuštěno do Austrálie. Upozorňujeme proto, že na turistické cesty do Austrálie nelze zvířata brát s sebou.

Japonsko

Cestování do Japonska se psem vyžaduje podobný postup jako v USA. Musíte mít certifikát o zdravotním stavu psa, který potvrzuje, že pes je zdravý a očkován proti vzteklině a leptospiróze. Japonsko má své vlastní předpisy a může vyžadovat další dokumentaci, takže je důležité konzultovat s místními úřady a veterinářem.

Pamatujte na individuální požadavky

Je důležité si uvědomit, že tyto informace jsou pouze obecným vodítkem. Každá země může mít své vlastní specifické požadavky a pravidla. Než se vydáte na cestu, vždy je vhodné konzultovat se svým veterinářem a kontaktovat příslušné úřady v cílové zemi, nebo kontaktovat ambasádu příslušné země abyste získali nejnovější a nejpřesnější informace.

Pokud jde o získání a organizaci těchto dokumentů, je důležité začít s přípravou v dostatečném předstihu. Očkování, testy a vydání certifikátů mohou trvat určitý čas, takže je nezbytné začít s plánováním alespoň několik měsíců před cestou.

Bezpečnost a pohodlí psa během cesty: Praktické tipy a rady

  1. Bezpečnostní opatření: Při cestování autem prosím dodržujte vhodná bezpečnostní opatření pro vašeho psa. Bezpečnostní pásy a přepravky pro psy dokážou ochránit vašeho mazlíčka v případě náhlého brzdění nebo nehody.
  2. Dostatek vody a krmiva: Mějte s sebou dostatek vody a jídla pro vašeho psa. Je důležité, aby byl pes dostatečně hydratovaný a najedený během cesty.
  3. První pomoc: V případě úrazu nebo nemoci je důležité mít u sebe základní lékárničku pro vašeho psa. Měl by obsahovat základní léky a obvazy. 
  4. Pohodlí: Aby se váš pes cítil během cesty co nejpohodlněji, nezapomeňte na jeho oblíbené hračky, deku nebo polštář.
  5. Přestávky: Pokud je to možné, naplánujte si pravidelné přestávky, kdy si pes může odpočinout a jít ven.
  6. Informace o veterinárních službách: V případě náhlého onemocnění nebo úrazu je užitečné mít po ruce informace o nejbližším veterináři v místě vašeho pobytu.

 

Výběr vhodné dopravy: letadlo, auto, vlak pro cestování se psem

Je důležité take vybrat nejlepší způsob cestování se psem. Bezpečnost, pohodlí a štěstí vašeho psa jsonejdůležitější věci. V tomto odstavcu budeme hovořit o různých způsobech, jak můžete cestovat se svým psem, například v letadle, v autě nebo ve vlaku. Dáme vám také několik užitečných tipů, jak zajistit, aby se váš pes při cestování cítil pohodlně a v bezpečí.

1. Letadlo

Letadlo nabízí rychlou a efektivní cestu na vzdálená místa, ale existují určitá omezení a předpisy, které je třeba zvážit při cestování se psem.

  • Výhody a nevýhody:  Letadla se mohou pochlubit bezkonkurenční rychlostí v dopravě, nicméně někteří psi mohou za letu pociťovat neklid v důsledku změn atmosférického tlaku. Je také důležité zohlednit velikost a plemeno psa při rozhodování o cestování letadlem.
  • Bezpečnostní předpisy a omezení: Každá letecká společnost má své vlastní bezpečnostní předpisy a omezení pro přepravu zvířat. Je důležité se předem informovat o těchto pravidlech a zjistit, jaké jsou požadavky na přepravní boxy a dokumenty.
  • Příprava a nutné vybavení pro psa: Před cestou letadlem je důležité připravit psa na cestu. To zahrnuje zajištění správného přepravního boxu, poskytnutí pohodlného prostoru a dostatečnou hydrataci a výživu během letu.

2. Auto

Aby byla cesta pro vašeho chlupatého kamaráda co nejpříjemnější, je nezbytné upřednostnit jeho pohodlí a pohodu. 

  • Výhody a nevýhody: Auto vám umožňuje přizpůsobit prostor svému psovi a poskytnout mu pohodlné prostředí. Nesmíme však přehlížet důležitost zohlednění délky trvání cesty a zajištění bezpečnosti během jízdy.
  • Bezpečnostní opatření a přepravní boxy: Pro zajištění bezpečné a příjemné cesty je nutné investovat do vhodné přepravní krabice,která se přizpůsobí velikosti vašeho psaKromě toho je důležité bezpečně upevnit krabici ve vozidle.
  • Zajištění pohodlí a klidu pro psa: Nezbytné jsou dostatečné zásoby vody, jídla a pravidelné zastávky pro vyvenčení a protažení nohou.

3. Vlak

Cestování vlakem je relativně klidný prostředek dopravy který může být pro některé psy pohodlnější než letadlo nebo auto. 

Výhody a nevýhody: Narozdíl od letadel nebo aut nabízí vlaky relativně bezhlučné prostředí, které našim chlupatým kamarádům zajišťuje maximální pohodlí. Je však zásadní vzít v úvahu specifické předpisy a pokyny stanovené každou železniční společností týkající se přepravy zvířat. 

Přepravní podmínky a pravidla: Každá železniční společnost má svá vlastní pravidla a podmínky pro přepravu zvířat. Zjistěte si předem, jaké jsou požadavky na přepravní boxy a zda je povoleno mít psa s sebou ve vlaku.

Možnosti pro pohodlné cestování se psem: Naštěstí některé vlakové společnosti poskytují vyhrazená kupé nebo vagóny navržené speciálně pro cestující cestující se psy. Zajistěte si předem místo ve vhodné části vlaku a ujistěte se, že váš pes je v bezpečí a pohodlně umístěn.

Rady pro uklidnění psa během cesty

 

Seznámit svého psa s cestováním může být náročné, zvláště pokud na to není zvyklý. Neznámé pohledy, zvuky a pocity mohou vyvolat úzkost a nepohodlí. Abychom zajistili vašemu psovi příjemnou cestu, probereme různé strategie a prostředky, které mu pomohou udržet ho během cestování v klidu a pohodě.

Uklidňující léky pro psy:

Pokud jde o uklidnění vašeho psa během cestování, existuje několik dostupných léků, které může váš veterinář předepsat:

  • Sedativa: Tyto léky mohou pomoci uklidnit nervy vašeho psa a snížit úzkost. Jsou užitečné zejména při cestování letadlem.
  • Léky proti nevolnosti: Pokud váš pes pociťuje kinetózu během cestování, léky proti nevolnosti mohou být záchranou.
  • Léky proti úzkosti: Tyto léky jsou navrženy tak, aby zmírnily úzkost a strach, takže cesta je méně stresující.
  • Přírodní doplňky: Některé přírodní doplňky, jako je CBD olej nebo heřmánek, mohou mít na psy uklidňující účinek. Před použitím se poraďte se svým veterinářem.

Byliny pro uklidnění vašeho psa

Pokud dáváte přednost přirozenějšímu přístupu, některé bylinky mohou pomoci uklidnit nervy vašeho psa:

  • Kořen kozlíku lékařského: Kozlík lékařský je známý pro své uklidňující účinky a může pomoci snížit úzkost z cestování.
  • Heřmánek: Heřmánkový čaj lze použít k přípravě uklidňujícího nápoje pro vašeho psa. Je to přírodní relaxant.
  • Levandule: Vůně levandule může mít na psy uklidňující účinek. Esenciální oleje nebo sáčky můžete použít do přepravky nebo přepravky vašeho psa.
  • Mučenka: Mučenka je přírodní sedativum, které může pomoci zmírnit úzkost u psů.

Kombinace léků a bylin

  • V některých případech může váš veterinář doporučit kombinaci léků a bylin, aby byl zajištěn maximální komfort vašeho psa. Je nezbytné, abyste pečlivě dodržovali rady svého veterináře a pokyny k dávkování.

Použití uklidňujících pamlsků

  • Uklidňující pamlsky mohou být pro psy velmi účinné. Vyberte si kvalitní značky, které jsou známé svými uklidňujícími účinky.

FAQs

Jak dlouho před cestou bych měl zařídit pas pro svého psa? Ideálně byste měli začít s procesem získání pasu pro svého psa nejméně několik měsíců před plánovaným odjezdem. Některé země mají složité požadavky na vstup se zvířaty, a proto je důležité být připraven s dostatečným předstihem.

Jaká jsou nejdůležitější pravidla pro cestování se psem do zahraničí? Nejzákladnější pravidla zahrnují aktuální očkování, platný pas pro zvíře a zajištění, že váš pes je označený a čipovaný. Mějte také na paměti pravidla týkající se karantény a vstupu se zvířaty, která mohou být různá v každé zemi.

Co mám dělat, pokud můj pes není zvyklý na cestování? Pokud váš pes není zvyklý na cestování, je důležité ho postupně připravovat a trénovat. Začněte krátkými výlety a postupně prodlužujte dobu cestování. Může také pomoci, když máte na cestě oblíbené hračky nebo deku, která voní po domově.

Mám si brát jídlo a vodu pro mého psa na cestu? Ano, je dobrý nápad mít s sebou jídlo a vodu pro svého psa během cesty. Misky na vodu a jídlo jsou nezbytné, pokud se vydáte na delší cestu. Ujistěte se, že máte dostatek jídla, aby váš pes mohl jíst pravidelně.

Jak zvládnout delší lety se psem? Delší lety se psem mohou být výzvou. Ujistěte se, že váš pes má dostatečný prostor v přepravním boxu, a zkuste mu zajistit pohodlný a klidný prostor. Může být také užitečné mít oblíbenou hračku nebo deku, která poskytne vašemu psovi pocit bezpečí.

Co dělat, pokud se můj pes během cesty rozhodne chodit na potřebu? Je dobré být připraven na situaci, kdy váš pes bude chtít udělat potřebu během cesty. Mějte s sebou pytlíky na odchody a vždy uklízejte po svém psovi. Respektujte pravidla dané destinace ohledně vykonávání potřeby venku.

Jak poznám, zda můj pes potřebuje uklidňující léky nebo byliny na cestování? Není třeba, aby všechny psy potřebovaly prostředky na uklidnění při cestování. Příznaky úzkosti mohou zahrnovat nadměrné dýchání, třes, vyjekávání nebo neklid. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým veterinářem.

Jsou s uklidňujícími léky pro psy spojeny vedlejší účinky? Některé léky mohou mít vedlejší účinky, takže je důležité dodržovat pokyny veterináře. Ten vám doporučí nejlepší možnost pro potřeby vašeho psa.

Mohu použít lidské uklidňující byliny, jako je levandule nebo heřmánek, pro mého psa? I když některé byliny jsou bezpečné pro psy, je důležité se nejprve poradit se svým veterinářem. Nesprávné použití může být škodlivé.

Kdy bych měl svému psovi podat uklidňující léky před cestováním? Časování podání léků se může lišit v závislosti na použitém typu. Vždy následujte doporučení veterináře, abyste zajistili maximální účinnost.

Mohu používat tyto prostředky na cestování i jinými způsoby než autem, například při letech nebo cestách vlakem? Ano, tyto prostředky jsou vhodné pro různé způsoby cestování, včetně letů, vlakových cest a lodních výletů.

Co mám dělat, pokud se úzkost mého psa během cestování zhorší? Pokud se úzkost vašeho psa během cestování zhorší, okamžitě konzultujte veterináře. Může vám doporučit úpravy dávky nebo alternativní prostředky.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top